Loading...
  • Heeft u een vraag? Aanmelden nieuwsbrief

Snel versoepeling bouwregels

29-03-2011

Minister Donner wil het nieuwe Bouwbesluit nu zo snel mogelijk invoeren. Hij wil het niet opnieuw toetsen in de praktijk, ondanks de vele bezwaren vanuit het veld. ‘Nu invoeren en daarna kijken we eventueel of het ergens beter kan’, aldus de minister. Dit zei hij in een overleg met de Tweede Kamer over onder andere bouwregelgeving op woensdag 9 februari 2011.

Het nieuwe Bouwbesluit moet per 1 januari 2012 in gaan. Donner biedt het wetsvoorstel in april 2011 aan bij de Eerste en Tweede Kamer. De minister sprak zich duidelijk uit over de aanbevelingen van de commissie-Dekker over bouwregels.

Vrijwilligheid

Volgens Dekker kunnen de landelijke bouwregels alleen aangevuld worden met lokale regels op basis van vrijwilligheid. Donner: ‘Gemeenten kunnen die 'lokale koppen' niet afdwingen. Het bouwbesluit is juist in de plaats gekomen van al die verschillende gemeentelijke bouwvoorschriften en bedoeld als uniformering van regelgeving.’

Kamer en minister bespraken ook de aanbeveling over de private bouwplantoets. Donner wil straks dat naast gemeenten ook gecertificeerde bedrijven bouwplannen gaan toetsen. Na de zomer komt de minister met concrete voorstellen over invoering van de aanbevelingen.

Vaart

Aedes is blij te zien dat de minister nu vaart maakt met de aanbevelingen van de commissie-Dekker. Samen met Bouwend Nederland en NLingenieurs deed Aedes hiertoe een oproep aan de Tweede Kamer in een brief op 3 februari 2011.

Bron: www.aedesnet.nl