Loading...

Lees hier ons Corona protocol om de veiligheid van cursist en docent te waarborgen.

 • Direct inschrijven Brochure Heeft u een vraag?
 • MBO+
 • Examentraining

  Aankomende data

  Examentraining open vragen

  Aankomende data

  Examentraining project opdracht

  Aankomende data

 • Herkansings-regeling

  Twijfel je over deze opleiding? Bekijk onze Herkansings-regeling

 • Aanmelden nieuwsbrief Subsidie mogelijkheden Cursuskalender
Opleiding Projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallatie - B

Opleiding Projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallatie - B

Doel van de opleiding

De opleiding Projecteringsdeskundige Ontruimingsalarminstallaties type-A (PDO-A) en type-B (PDO-B) van (Brand-)Veiligheid & Opleidingen leidt de cursist op om de betreffende ontruimingsalarminstallatie te kunnen ontwerpen volgens de projecteringsregels van de NEN 2575. De ontruimingsalarminstallaties zijn in te delen in twee groepen:

 • Type-A: de gesproken woordinstallaties, waar de ontruiming via een gesproken boodschap plaatsvindt;
 • Type-B: de slowwhoop-installaties, hierbij wordt gebruik gemaakt van alleen een toonsignaal.

Deze twee opleidingen worden gelijktijdig gegeven, met het verschil dan de type-A cursisten 2 dagen extra les krijgen, waarin het maken van geluidsberekeningen wordt behandeld. Dit resulteert vervolgens dat de type-A cursisten bij het behalen van het examen 2 diploma's ontvangen, namelijk het type-A en het type-B diploma.

Het CCV-certificatieschema, "Ontruimingsalarminstallaties" vereist dat ontruimingsalarminstallaties worden ontworpen, geleverd en geïnstalleerd onder de verantwoordelijkheid van een daartoe opgeleide "Projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallaties A of B", die moet beschikken over het bijbehorende diploma.

Meer informatie over de cursus ontruimingsalarminstallatie type A.

Inhoud opleiding

Naast dat de normen en wettelijke eisen met betrekking tot de ontruimingsalarminstallaties worden uitgelegd, worden de volgende onderwerpen tijdens de opleiding Projecteringsdeskundige ontruimingsalarminstallatie – B behandeld:

 • NEN 2575: opbouw en de prestatie-eisen
 • normen en wettelijke eisen met betrekking tot ontruimingsalarminstallaties
 • het maken van de standaardprojectie volgens NEN 2575
 • het opleveren van ontruimingsalarminstallaties aan de opdrachtgever en het (doen) onderhouden van de ontruimingsalarminstallatie conform NEN 2654-2
 • eisen ten opzichte van functiebehoud NEN 2575 en NPR 2576
 • examentraining

Doelgroep

(Brand-)Veiligheid & Opleidingen verzorgt deze opleiding voor medewerkers van architecten ingenieursbureau’s en van installatie-, branddetectie- en ontruimingsalarmbedrijven die betrokken zijn bij het ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van ontruimingsinstallaties. Om de opleiding goed te kunnen volgen adviseren wij dat deelnemers in het bezit zijn van het diploma Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties.

Meer informatie over de opleidingsduur, de kosten, benodigdheden en het examen is te vinden in onze brochure.

Examen

De cursus Projecteringsdeskundige Ontruimingsalarminstallaties type B kan aansluitend met examen door ExamenBureau Installatietechniek worden afgenomen. Na inschrijving zal een voorstel datum worden doorgegeven.

 • Examentraining

  Deze examentraining kan via meerdere vormen gevolgd worden:

  Examentraining

  Examentraining open vragen

  Examentraining project opdracht

  Examentraining digitaal

 • Open begeleidingsdag

  Eén dag in de week organiseert BVO de zogenaamde “open begeleidingsdag”. Tijdens deze dag is er een docent beschikbaar voor het maken van opgaven, het oefenen van proef­examens en het beantwoorden van je vragen. Maar let op: om persoonlijke aandacht te garanderen worden maximaal 6 deelnemers toegelaten.

 • Zelfstudie met digitale begeleiding

  Studeren in eigen tijd, maar wel contact hebben met de docent? Dat kan via de zelfstudie met digitale begeleiding. U ontvangt de lesstof, studeert, maakt de opgave en stuurt deze ter controle in naar de docent. Inclusief lesboek, maar exclusief normen, examentraining en examen.

 • Incompany

  Wanneer de opleiding incompany bij u op locatie wordt gehouden, dient de lesruimte aan bepaalde eisen te voldoen. De ruimte moet minimaal voorzien zijn van een projectiescherm of wand met beamer, flip-over en tafels van minimaal 80x80 cm in klassikale of U-opstelling. De bijbehorende laptop wordt verzorgd door onze docent.

Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. Op al onze producten en diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.