Loading...
  • Heeft u een vraag? Aanmelden nieuwsbrief

3 dagen Onderhoudsdeskundige OAI en meerwaarde diploma

01-11-2018

Waarom is de cursus Onderhoudsdeskundige OAI bij BVO 3 dagen en bij de andere opleidingsinstituten 1 dag? En wat is de meerwaarde van het diploma ten opzichte van het certificaat wat bij de andere uitgegeven wordt?

(Brand)Veiligheid & Opleidingen

Je vraag richt zich feitelijk op het nut van diploma’s boven certificaten. Vanzelfsprekend is dat een kwestie van ‘beleving’. Stel dat op de website van je bedrijf staat dat je alleen met gediplomeerd personeel werkt. Dat is een keuze die je maakt als bedrijf, maar dat hoeft niet. Niemand in Nederland eist dat je een gecertificeerd bedrijf moet zijn en als je dat niet bent, hoeft er ook niemand een diploma te hebben. De overheid vraagt alleen maar de taken van de Onderhoudsdeskundige uit te voeren.

Heel anders wordt het wanneer het bedrijf een ‘kwaliteitscertificaat’ wil voeren. In dit geval volgens het "CCV-certificatieschema-Onderhoud OAI" voor het plegen van onderhoud aan een ontruimingsalarminstallatie. Dan moet het bedrijf voldoen aan de eisen die gesteld worden in het schema en dat betekent normaliter werken met gediplomeerd personeel.

In het hiervoor genoemde schema wordt aangegeven dat de betreffende Onderhoudsdeskundige over het diploma Onderhoudsdeskundige Ontruimingsalarminstallatie moet beschikken. Omdat er tot heden geen opleiding en geen diploma in de markt beschikbaar was, is er een overgangsregeling bedacht. Zo mag het onderhoud gedaan worden door een Projecteringsdeskundige OAI of door Onderhoudsdeskundigen BMI, indien de werkgever kan bewijzen dat het personeel over voldoende kennis beschikt. Omdat er nu een diploma beschikbaar is, wordt dat bewijs steeds lastiger, immers een certificaat is opgesteld door de opleider en ja, is dat dan getoetst? Dat zijn dus de afwegingen die het bedrijf zelf moet maken.