Loading...

Lees hier ons Corona protocol om de veiligheid van cursist en docent te waarborgen.

 • Direct inschrijven Brochure Heeft u een vraag?
 • Contactonderwijs

  Aankomende start data

 • Herkansings-regeling

  Twijfel je over deze opleiding? Bekijk onze

 • Aanmelden nieuwsbrief Subsidie mogelijkheden Cursuskalender
Opleiding Monteur Beveiligingssystemen (MBV) Verkort

Opleiding Monteur Beveiligingssystemen (MBV) Verkort

Medewerkers van installatiebedrijven, die in de praktijk werkzaamheden uitvoeren aan beveiligingssystemen moeten volgens de Wet Particuliere Beveiligingsor­ga­ni­saties en Recherche­bureaus (WPBR) in het bezit zijn van het diploma Monteur Beveiligingssystemen (MBV). De opleiding Monteur Beveiligingssystemen (MBV) Verkort van (Brand-)Veiligheid & Opleidingen leidt je op voor dat diploma. We gaan er daarbij vanuit dat je al minstens één jaar werkzaam bent in deze branche en voldoende praktische kennis hebt van de systemen.

Tijdens deze opleiding wordt je dan ook de relevante theoretische kennis bijgebracht die nodig is om deze installaties zo goed mogelijk te installeren, te onderhouden, te repareren en te vervangen. Daarenboven wordt aandacht besteed aan het opstellen van eenvoudige beveiligingsplannen. Indien de werkgever een verklaring afgeeft dat je voldoende praktische kennis hebt krijg je na het positief afronden van het theorie examen het diploma MBV.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Monteur Beveiligingssystemen (verkorte opleiding) worden, naast voor­schrif­ten en regelgeving, o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

 • Risicoklassen indeling voor bedrijven;
 • Elektronische signalering;
 • De soorten detectoren en systemen;
 • Organisatorische en bouwkundige maatregelen;
 • Additionele beveiligingscomponenten installeren en onderhouden;

Wat levert deze cursus je op

Na afloop van deze opleiding en het positief afsluiten van het examen heb je een diploma waarmee je zelfstandig een beveiligingsinstallatie mag en kan inregelen, wijzigingen aan te brengen en storingen in de systemen te verhelpen. Daarenboven mag je en kun je een beveiligingsplan op stellen voor objecten in beveiligingsklasse 1 en 2 voor bedrijven, en 1, 2 en 3 voor woningen. Voorwaarde hiervoor is dat de werkgever een verklaring afgeeft dat je tenminste één jaar praktijkervaring hebt. Wanneer dat niet het geval is heb je twee jaar de tijd om alsnog aan die voorwaarde te voldoen.

Doelgroep

Deze opleiding Monteur Beveiligingssystemen is bedoeld voor elektro-, onderhouds- of service­monteurs en medewerkers die specifieke theoretische kennis nog nodig hebben van gebouwgebonden beveiligingssystemen.

Vooropleiding

Van de Monteur Beveiligingssystemen wordt een MBO werk- en denkniveau gevraagd. Denk daarbij aan een MBO Elektrotechniek diploma, een gelijkwaardig diploma of aantoonbare ervaring in de elektrotechniek (WEB Elektrotechniek niveau 2). Praktijkervaring van tenminste één jaar is nodig voor het ontvangen van het diploma na het afronden met een positief resultaat van het theorie examen.

Benodigdheden

Voor deze opleiding zijn geen benodigdheden vereist.

Uitvoering

Deze cursus wordt op twee manieren gegeven een snelle dagopleiding van 3 lesdagen, en een wat langzamere opleiding in de avonduren gedurende 6 lesavonden. Een variant op de dagopleiding is een mogelijkheid voor een middag-avond opleiding.

Kosten

De kosten voor het volgen van deze cursus MBV bedragen € 600,- exclusief BTW en examen. Inclusief (theorie) examen bij ExamenBureau Installatietechniek zijn de kosten € 690,- exclusief BTW.

Vervolgopleidingen

Als vervolgopleiding kan de opleiding Technicus Beveiligingssystemen (TBV) gevolgd worden.

 • Contactonderwijs

   Voor deze opleiding geldt onze .

  Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. Op al onze producten en diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.