Loading...
 • Direct inschrijven Brochure Heeft u een vraag?
 • MBO
 • Contactonderwijs

  Aankomende start data

 • Herkansings-regeling

  Twijfel je over deze opleiding? Bekijk onze Herkansings-regeling

 • Aanmelden nieuwsbrief Subsidie mogelijkheden Cursuskalender
Monteur Beveiligingsinstallaties (MBV) theorie

Monteur Beveiligingsinstallaties (MBV) theorie

De definitie van een beveiligingsinstallatie is het elektronisch alarmsysteem of onderdeel dat gebruikt wordt voor object- of systeembeveiliging. Medewerkers die in de praktijk werkzaamheden uitvoeren aan beveiligingsinstallaties moeten volgens de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR) in het bezit zijn van het diploma Monteur Beveiligingsinstallaties. Deze opleiding leidt je op voor het plaatsen en bedienen van beveiligingsinstallaties. Ook wordt het instellen en aanpassen van de installaties behandeld. Tevens wordt er aandacht besteed aan de techniek van beveiligingsinstallaties, zodat je in deze systemen effectiever een storing kan zoeken en oplossen.

Vooral het zoeken naar storingen en het oplossen daarvan is een belangrijke taak van de monteur beveiligingsinstallaties. Hier wordt dan ook tijdens de cursus veel aandacht aan besteed. De oorzaken van storingen zijn divers en de oplossingen verschillen daardoor ook. Beveiligingsinstallaties vervullen een belangrijke taak en het is daarom van groot belang dat deze installaties optimaal functioneren. Tijdens deze opleiding wordt aan de deelnemers dan ook alle relevante kennis bijgebracht die nodig is om deze installaties zo goed mogelijk te installeren, te onderhouden, te repareren en te vervangen.

De cursus Monteur Beveiligingsinstallaties bestaat uit twee delen: theorie en praktijk. Deze opleiding leidt je op voor het theoriedeel.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding Monteur Beveiligingsinstallaties (theorie) worden naast voorschriften en regelgeving de volgende onderwerpen behandeld:

 • Risico en risicoklassen indeling voor bedrijven
 • Elektronische signalering
 • Mechanische, elektronische, combinatie, lijn- en ruimtelijk werkende detectoren
 • Alarmeringsmogelijkheden en bouwkundige maatregelen
 • Toegangscontrole en camerasystemen
 • Brandbeveiliging
 • Buitendetectie systemen en security managementsystemen

Wat levert deze cursus je op

Na afloop van deze opleiding ben je zelfstandig in staat een beveiligingsinstallaties in te regelen, wijzigingen aan te brengen en storingen in de systemen te verhelpen.

Doelgroep

De opleiding Monteur Beveiligingsinstallaties is bedoeld voor elektro-, onderhouds- of servicemonteurs en medewerkers die specifieke kennis nodig hebben van gebouwgebonden installaties die in de praktijk te maken krijgen met beveiligingsinstallaties.

Vooropleiding

Van de Monteur Beveiligingsinstallaties wordt een MBO werk- en denkniveau gevraagd. Denk daarbij aan een MBO Elektrotechniek diploma, een gelijkwaardig diploma of aantoonbare ervaring in de elektrotechniek (WEB Elektrotechniek niveau 2).

Benodigdheden

Voor deze opleiding zijn geen benodigdheden vereist.

Cursusduur

Deze cursus duurt 4 lesdagen.

Kosten

De kosten voor het volgen van deze theoretische cursus MBV bedragen € 800,-- exclusief BTW en examen.

Vervolgopleidingen

De volgende opleiding kan als vervolgopleiding worden gevolgd:

 • MBV Praktijk
 • Technicus Beveiligingsinstallaties (TBV)

Examen

De cursus MBV theorie kan aansluitend met examen door ExamenBureau Installatietechniek worden afgenomen. Na inschrijving zal een voorstel datum worden doorgegeven.

 • Contactonderwijs

   Voor deze opleiding geldt onze Herkansings-regeling.

  Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. Op al onze producten en diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.