Loading...
  • Heeft u een vraag? Aanmelden nieuwsbrief

Vanaf wanneer moet er maandelijks beheer worden uitgevoerd op een ontruimingsinstallatie?

13-12-2017

Ik heb een vraag met betrekking tot de maandelijkse taken (OP) op een ontruimingsinstallatie conform NEN2654-2. Vanaf wanneer moet er maandelijks beheer worden uitgevoerd op een ontruimingsinstallatie?

Moet er bij een BMI met ontruiming type B ook maandelijks beheer worden uitgevoerd op alleen de ontruimingsinstallatie?

Het is voor ons nu niet duidelijk hoe het nu allemaal zit. Er zijn veel bedrijven die nu geen maandelijkse OP taken uitvoeren op de ontruimingsinstallatie. Op de BMI worden uiteraard wel maandelijkse OP taken uitgevoerd.

(Brand)Veiligheid & Opleidingen

Je vraag richt zich op het uitvoeren van de beheerders taken met betrekking tot de ontruimingsalarminstallatie. Omdat het heel veel vragen zijn zet ik ze even op een rijtje:

  • Het uitvoeren van de beheerders taken voor de ontruimingsalarminstallatie moet al worden uitgevoerd vanaf 2004 toen ze voor het eerst zijn gedefinieerd en aangewezen door de Minister.
  • Bij een type B ontruimingsalarminstallatie - of hij nu is gecombineerd of geïntegreerd - moet altijd voldaan worden aan het maandelijks- en het vier-maandelijks onderhoud door de beheerder. De minister heeft bij het aanwijzen van de NEN 2654-2:2004 in de Regeling Bouwbesluit alle taken van de beheerder aangewezen. Daarenboven - maar dat is feitelijk de NEN 2654-1:2015 - moet de beheerder brandmeldinstallaties (wat natuurlijk dezelfde persoon is) het jaarlijkse testen van alle sturingen uitvoeren en daar een rapport van invullen. Bij die werkzaamheden neemt hij dus ook het functioneel testen van de ontruimingsalarminstallatie volgens de stuurfunctiematrix mee.
  • Inderdaad er zijn veel bedrijven die sowieso geen beheerder hebben. Erg dom want het goed bekend zijn met de installatie bepaald feitelijk of er op een goede manier kan worden ontruimd!! Maar helaas, er wordt niet gehandhaafd!