Loading...

Lees hier ons Corona protocol om de veiligheid van cursist en docent te waarborgen.

  • Download voorbeeld ontruimingsplan

    Download hier gratis ons voorbeeld ontruimingsplan

  • Mini veiligheidscan

    Slaap rustig en vraag de gratis mini veiligheidsscan aan

  • Heeft u een vraag? Aanmelden nieuwsbrief
Klantcase: Opstellen ontruimingsplan zorginstelling

Klantcase: Opstellen ontruimingsplan zorginstelling

Voor een woonproject met 24-uurs zorg werd - vlak voor de oplevering van dit nieuwe gebouw - onze hulp ingeroepen door het branddetectiebedrijf met de vraag of we konden assisteren in het opstellen van een ontruimingsplan. De samenwerking met de teamleider als contactpersoon - en de korte lijntjes - zorgden ervoor dat we deze uitdagende opdracht met meerdere probleemstellingen met veel plezier hebben afgerond.

Het gebouw

Dit nieuwe gebouw betrof een zorginstelling met hoogbouw in vijf lagen waarbij de gemeenschappelijke ruimtes zich op de begane grond bevinden. De bewoners waren geestelijk gehandicapt en op dat moment nog wel in staat om veel zaken zelf te regelen, echter, met het ouder worden wordt deze zelfredzaamheid steeds kleiner. Eén bewoner was zelfs aan bed gebonden.

De hulpvragen van deze zorginstelling:

  • Hoe kom je buiten kantooruren aan voldoende personeel om de wacht te houden?
  • Hoe voorkom je dat er tijdens de ontruiming sprake is van onaangepast gedrag bij de bewoners wanneer ze ‘hun gebouw’ moeten verlaten?
  • Hoe kun je keuzestress bij de slaapwachten en ander personeel voorkomen wanneer niet iedereen geëvacueerd kan worden?

Een uitluisterpost installeren

Overdag waren er - mede door de aanwezigheid van het kantoorpersoneel - voldoende mensen aanwezig in het gebouw, maar hoe los je dat op buiten kantooruren?

Ons advies was om iemand als uitluisterpost te installeren die aan de hand van het geluid van een brand sneller kan reageren dan een brandmeldinstallatie. In het geval van brand, wordt door deze persoon de slaapwacht geïnformeerd, een bellijst van het personeel (thuis) gebeld en de bewoners van het nabijgelegen senioren wooncomplex ingeschakeld om te assisteren.

Een goede verzamelplaats

De bewoners van deze zorginstelling kunnen mogelijk onaangepast gedrag gaan vertonen wanneer er plotseling geëvacueerd moet worden en ze ‘hun gebouw’ moeten verlaten. Om dit op te lossen, creëerden we een bekende omgeving. Er is in dit geval gekozen voor de kantine van het senioren wooncomplex als verzamelplaats. Om het een vertrouwde omgeving te maken, wordt er met de bewoners alvast regelmatig koffie gedronken in deze kantine. De senioren die assisteren bij de ontruiming zijn dan al wat meer bekend en kunnen de bewoners overnemen van de slaapwacht (en ander personeel).

Slimmere ontruimingsroutes

In de beginfase van de ontruiming is er maar één personeelslid aanwezig en dat betekent dat hij of zij keuzes moet maken welke bewoner geëvacueerd gaat worden. Dat is natuurlijk een onmogelijke keuze en moeilijk te verteren voor het personeel. Door een slimmere ontruimingsroute te vinden per verdieping hebben we dit probleem opgelost. Het enige echte probleem dat nog overbleef, was de bewoner die aan bed was gebonden. Uiteindelijk hebben we met elkaar geconcludeerd dat evacuatie van deze persoon door de slaapwacht niet mogelijk zou zijn en de prioriteit bij de andere bewoners zou moeten liggen. De brandweer zal bij aankomst deze persoon in veiligheid moeten brengen.

Ontruimingsplan expert Gerrit Hagen:

Aangezien geen pand gelijk is, is een goed ontruimingsplan altijd maatwerk en daarom komt BVO het pand altijd inspecteren. Het plan ontstaat uit een goede samenwerking waarin de vragen van BVO kunnen worden beantwoord door iemand uit de organisatie. Ook de oefeningen die in het ontruimingsplan komen te staan kunnen samen worden uitgewerkt. BVO denkt met je mee.

Wil je meer weten over het opstellen van een ontruimingsplan en hoe BVO je hierbij kan helpen? Download dan alvast het voorbeeld van het ontruimingsplan en neem contact met ons op!

Download voorbeeld ontruimingsplanGratis mini veiligheidsscan