Loading...
 • Direct inschrijven Brochure Heeft u een vraag?
 • MBO
 • Contactonderwijs

  Harderwijk

 • Zaltbommel

 • Examentraining

  Aankomende data

 • Herkansings-regeling

  Twijfel je over deze opleiding? Bekijk onze Herkansings-regeling

 • Aanmelden nieuwsbrief Subsidie mogelijkheden Cursuskalender
Installatiedeskundige brandmeld- & ontruimingsalarminstallaties

Installatiedeskundige brandmeld- & ontruimingsalarminstallaties

Na het afronden van de opleiding Installatiedeskundige Brandmeldinstallaties & Ontruimingalarminstallaties (IBO) bij (Brand-) Veiligheid & Opleidingen hebben de cursisten globale kennis van de grondbeginselen van brand, branduitbreiding en rookverspreiding en de beveiliging daartegen. Tevens hebben de cursisten aantoonbare kennis met betrekking tot het installeren van een brandmeld- en/of ontruimingsalarminstallatie. Deze kennis sluit aan op de eind- en toetstermen uit de CCV-certificatie schema’s "installeren brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties”, waarmee dan over aantoonbare kennis van de NEN 2575 wordt beschikt.

Tevens hebben de cursisten de noodzakelijke kennis op het gebied van normering ten behoeve van het installeren van beide installaties en zijn zij instaat om het ontwerp om te kunnen zetten in een concreet gemonteerde installatie(s).

Inhoud opleiding

Tijdens de cursus zullen naast de eerdergenoemde grondbeginselen van een brand ook de werkingsprincipes van centrales, melders en signaalgevers van deze installatie(s) incl. de noodzakelijke planning en projectering worden behandeld:

 • Behandelde Wetgeving en Normen;
 • Bouwbesluit, NEN2535, NEN2575 (deel 1 t/m 5), NPR2576.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor medewerkers van (erkende) installatiebedrijven die betrokken zijn bij het aanleggen van gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties.

Van de installatiedeskundige wordt een MBO werk- en denkniveau gevraagd. Denk daarbij aan een MBO Elektrotechniek (MTS of TSI) diploma, een gelijkwaardig diploma of aantoonbare langdurige ervaring in het aanleggen van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties (WEB Elektrotechniek niveau 2). Meer informatie over de opleidingsduur, de kosten, benodigdheden en het examen is te vinden in onze brochure.

Incompany / avondopleiding

Indien er interesse voor een incompany-opleiding en/of avondopleiding is, neem dan contact op voor de mogelijkheden en prijsopgave.

Examen

De cursus Installatiedeskundige brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties kan aansluitend met examen door ExamenBureau Installatietechniek worden afgenomen. Na inschrijving zal een voorstel datum worden doorgegeven.

Vervolgopleidingen

De volgende opleidingen kunnen als vervolgopleidingen worden gevolgd:

 • Contactonderwijs

   Voor deze opleiding geldt onze Herkansings-regeling.

  • Examentraining

   Lokatie: BVO, Harderwijk

   Aantal dagdelen: 0,5

  • Open begeleidingsdag

   Eén dag in de week organiseert BVO de zogenaamde “open begeleidingsdag”. Tijdens deze dag is er een docent beschikbaar voor het maken van opgaven, het oefenen van proef­examens en het beantwoorden van je vragen. Maar let op: om persoonlijke aandacht te garanderen worden maximaal 6 deelnemers toegelaten.

  Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. Op al onze producten en diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.